
Priredio: Miroslav
Doderović, Zdravko Ivanović
Stanovništvo je u porastu, konzumira sve veće količine vode svake godine. Kako svježa voda postaje deficitarna materija stanovništvo je počelo da konzumira okean kao izvor vode za upotrebu. Desalinizacija, ili uklanjanje soli iz morske vode, nameće se kao proces za iskorišćavanje najvećeg vodenog resursa na Zemlji-Svjetskog mora. Desalinizacija može obezbijediti čistu vodu za domaćinstva, agrikulturnu upotrebu itd. Ne računajući one desalizacione uređaje na brodovima, postoje više od 1500 desalizacionih postrojenja širom svijeta. U SAD se proizvodi oko 10% od ukupne količine desalizirane vode, u čemu prednjače Florida i Kalifornija. Više od polovine svjetskih postrojenja za desaliniziraciju koriste destilaciju da bi očistili vodu, dok ostala postrojenja koriste raznovrsne procese procjeđivanja. Destilacija uključuje ključajuću vodu, kada se sakuplja i hvata vodena para, dok so ostaje.Vodena para prolazi kroz kondezator gdje se hladi, kondezuje i sakuplja se kao svježa voda. Ovaj jednostavan postupak je veoma efikasan i iz morske vode sa salinitetom od 35 ‰, proizvodi se voda sa salinitetom od samo 0,03 ‰, što je oko 10 puta čistije od flaširane vode. Često, postrojenja za destilaciju miješaju destilovanu vodu sa manje čistom vodom da bi se dobio dobar ukus. Međutim, destilacija je skupa jer zahtijeva velike količine toplotne energije da bi provrela morska voda (da bi se ispario jedan gram tj. 10 kapi vode potrebno je 540 kalorija). Velika efikasnost zahtijeva, radi praktičnosti destilacije, proizvodnju velikih količina ove vode.
Proces kada Sunce utiče na isparavanje (solarna destilacija) ne zahtijeva toplotu i uspješno se koristi u manjim agrikulturnim eksperimentima u suvim regionima kao što su Izrael, Zapadna Afrika i Peru. Ovaj proces je sličan destilaciji u tome što uključuje isparavanja slane vode u pokrivenom sudu, sem toga u prvom slučaju voda se zagrijava direktnim sunčevim zračenjem. Slana voda u kontejnerima isparava, i vodena para koja se kondezuje na pokrivačima se sliva u plitka korita za prikupljanje. Najveći problem pri ovoj metodi je taj što je teško koncentrisati energiju sunčevih zraka u oblasti da bi se ubrzala ova operacija. Proces koji zahtijeva velike količine energije je elektroliza. Pri ovom metodu, dvije mase svježe vode (jedna sadrži pozitivnu elektrodu a druga negativnu elektrodu) su smještene na obje strane mase morske vode. Morska voda je odvojena od oba rezervoara čiste vode polupropustljivim membranama. Membrane su propustljive za jone soli, ali ne i za molekule vode. Kada se doda električna struja, pozitivni joni kao što su joni natrijuma su prikačeni za negativnu elektrodu, a negativni joni kao što su joni hlora su prikačeni za pozitivnu elektrodu. Vremenom, dovoljan broj jona je uklonjen kroz membrane da bi morska voda prešla u čistu vodu.
Još jedan metod koji je ograničen na manji obim prerade je zamrznuto odvajanje. Zbog toga što morska voda selektivno isključuje rastvorljive supstance dok se mrzne, salinitet morskog leda (kada se otopi) je oko 70 % niži od morske vode. Da bi se omogućila efikasnost ove tehnike, voda mora biti zamrznuta i otopljena nekoliko puta, sa pranjem leda od soli sa svakim otapanjem. Proces lednog razdvajanja zahtijeva mnogo energije, tako da nije praktična za veću upotrebu. Pored toga, topljenje prirodno formiranog leda je još jedan od načina. Pronalazači su predložili korišćenje remarkera radi vuče velikih ledenih bregova do obalskih voda onih zemalja koje trebaju svježe pijaće vode. Prema tome, pijaća voda koja je proizvod topljenja ledenih bregova može biti uhvaćena i ispumpana na obalu. Studije o potencijalnim resursima, ovih vučenih velikih Anktartičkih ledenih bregova ka aridnim regionima
za pijaću vodu, otkrivaju da potrebna tehnologija postoji i da su, za određene lokacije na južnoj hemisferi, ekonomski isplative.
Metoda koja ima velike potencijale za veći obim iskorišćavanja je povratna (reversna) osmoza. U prirodnoj osmozi, molekuli vode prolaze kroz vodopropustive membrane iz rastvora čiste vode u rastvor morske vode. U reversnoj osmozi, pritisak se nameće rastvoru morske vode, tjerajući je da plovi "unazad" kroz vodopropusnu membranu u rastvor čiste vode. Ovo je suprotno od prirodne osmoze po kojoj je ovaj metod i dobio ime. Problem je u tome što membrana mora da se mijenja često. U najmanje 30 zemalja lociranih u svim klimatima su u funkciji pogoni za reversnu (povratnu) osmozu. U Santa Barbari u Kaliforniji u funkciji su postrojenja za reversnu osmozu koja proizvedu preko 34 miliona litara dnevno i učestvuju u vodosnabdijevanju tog grada sa 60% vodenih potreba. Ovaj metod se koristi u mnogim kućnim uređajima za prečišćavanje, u akvarijumima. Drugi neispitani pristupi desalinizaciji uključuju kristalizaciju, rastvaračku deminerilizaciju, čak i bakterije koje za ishranu koriste so.
So je iskonsko i važno dobro mora. Sa Svjetskog mora prosječno ispari sloj od 80 cm vode, dok sa površine Mrtvog mora ispari čak 5-8 m³. Kada morska voda ne bi bila slana, svijet bi bio vlažniji jer slatka voda brže isprava. Temperature bi bile niže jer se morska voda smrzava na nižoj temperaturi od slatke (-3,5 - 0,50C). Najrasprostranjeniji i najiskorišćeniji mineral iz morske vode je svakako natrijum-hlorid. U svakom litru vode nalazi se preko 30 grama soli. Ako bi svu so iz mora skupili to bi bilo dovoljno da se načini 14 kontinenata veličine Evrope iznad morske površine. Međutim, so iz morske vode ne može se odmah upotrijebiti u ishrani. Prvo se iz nje uklanjaju: kalcijum-hlorid,
kalcijum-sulfat, kalijum-hlorid, magnezijum-sulfat i dvostruki hlorid-kalijuma i magnezijuma. Kristalizacijom se dobijaju tri vrste soli: prva sa 96% natrijum-hlorida i od nje se dobija kuhinjska so, druga sadrži 94-95% natrijum-hlorida i koristi se u industriji, a treća 90-91% natrijum-hlorida i koristi se u industriji leda i za soljenje ribe. Mrtvo more sadrži navjeću koncentraciju soli te je zato najpogodnije za ekstrakciju raznih elemenata. Koncentracija soli je u njemu 8 puta veća nego u ostalim morima. U Mrtvom moru 1000 grama vode sadrži 275 grama raznih supstanci i to: 142,4 magnezijum-hlorida, 82,4 grama natrijum-hlorida, 33,0 grama kalcijum-hlorida, 11,8 grama kalijum-hlorida, 3,9 grama magnezijum-bromida i 1,3 grama kalcijum-sulfata. Dakle, najveći procenat predstavljaju hloridi, a čitava smjesa sastoji se iz četiri metala i dvije kisjeline. Zalihe magnezijuma, kalijuma i broma bile bi dovoljne da podmire potrebe čovječanstva u nekoliko hiljada godina. Posebne pogodnosti za eksploataciju minerala su visoke temperature koje pojačavaju isparavanje, te mala količina padavina (u 4 kišna mjeseca padne oko 100 mm taloga). Uz to i rijeka Jordan obezbjeđuje dovoljne količine svježe vode potrebne za proizvodnju soli. U moru su najviše otopljene soli natrijuma i hlora. Zalihe kuhinjske soli na kopnu su ograničene.
Međutim, u moru zalihe soli koje bi se dobile isparavanjem neograničene su za današnje društvo. Od izgrađenih kapaciteta za proizvodnju nemetaličnih mineralnih sirovina porijeklom iz mora u Crnoj Gori sada su jedino aktivni kapaciteti za proizvodnju morske soli u Ulcinju. U novije vrijeme radi se na povećanju kapaciteta za proizvodnju soli. Ovo se opravdava tim što se još uvijek veliki dio potreba soli podmiruje iz uvoza. Povećanje proizvodnje soli, koje se već započetim i naknadnim radovima može obezbijediti, ističe problem njene racionalnije upotrebe preradom u mjestu gdje se i proizvodi. Raznovrsnost upotrebe soli pruža više alternativnih rješenja od kojih naročito interesovanje pobuđuje njena upotreba kao sirovina u hemijskoj industriji. Već više godina stvara se ideja o potrebama podizanja kapaciteta za proizvodnju sode, koju u sadašnjem momentu aktuelizira razvoj aluminijske industrije u Crnoj Gori. Povećanje ekonomičnosti u proizvodnji morske soli moglo bi se ostvariti i korišćenjem hemijskih sastojaka morske vode. Poznato je da morska voda pored velikih količina kuhinjske soli sadrži još i magnezijum hlorid, gorku so, kalijev hlorid itd. Svaki od ovih sastojaka ima višestranu upotrebu i njihovo korišćenje predstavljalo bi veliku korist za privredu. Pored ranije izgrađenih kapaciteta putem prirodnog isparavanja (klasičan način) zadnjih godina izgrađeni su i značajniji kapaciteti za proizvodnju morske soli putem mehaničke turbo-kompresije.
Sa privredne tačke gledišta so u morskoj vodi se eksploatiše u industrijske svrhe, isto tako upotrebljava se i za potrošnju. Nezgodna strana morske vode za pomorce je bila činjenica da se slana voda ne može piti, a isto tako ne može se upotrebljavati za parabrodske kotlove. Međutim morska voda se sada destilira i prema tome upotrebljava za kotlove, pa čak i za piće.
Objavljen: Doderović, M., Ivanović, Z. (2008). Okeanografija-Geografski aspekti. Nikšić: Geografski institut Filozofskog fakulteta, 115-118.